2011. szeptember 9., péntek

Recept | Sárgarépa lekvár

Eléggé rá vagyok most kattanva a lekvárokra, így mikor ráakadtam erre a receptre a NO SALTY oldalán, nem is volt kérdés, hogy elkészítem. (: Ma végre el is jött a napja.

A kép a 2012-ben főzött lekvárról készült


Miután üvegekbe öntöttem

Itt már lekötözve (: Dunsztra várva (:

Itt az általam használt recept:
Hozzávalók:
-1 kg sárgarépa
-4 narancs
-2 citrom
-60 dkg cukor (aki nem túl édesszájú, fél kg-t is használhat, a következő adagnál én is ennyit fogok, maximum^^)

Elkészítés:
1. A sárgarépát megpucoljuk, megmossuk, majd nagy karikákra vágjuk.
2. Ezután egy lábosba tesszük főni 6 dl vízzel. Addig főzzük, amíg a répa meg nem puhul (kg 35-45 perc, bár ez a répától is függ).
3. Míg a répa fő, a narancsoknak és a citromoknak kicsavarjuk a levét, a húsát se dobjuk ki, persze, ha van mag, azt távolítsuk el.
3. Levesszük a tűzhelyről a répát ha kész van, összeturmixoljuk. Én kicsit hagytam hűlni, mert botmixerrel pürésítettem, és ha túl forró, tönkreteszi a kést. Én sosem tudom normálisan összevágni a botmixerrel a répát, így az enyémben maradtak darabok is, de a következő rendre már van egy tervem, kiszúrok a fránya répákkal. ;)
4. A gyümölcsleveket belekeverjük a répába. Hozzáadjuk a cukrot is, majd ismét feltesszük a tűzhelyre. Hagyjuk főni kb 10-15 percet, majd egy tányérba kimerünk egy kis lekvárt, ebbe belekeverjük a Dzsemfixet. Mikor eldolgoztuk a port a tálkában, a kimert lekvárt visszaöntjük a lábosba, összekeverjük.
5. Még várunk 1-2 percet, majd levesszük a lekvárt a tűzhelyről. Steril üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, jöhet a dunszt. Én gőzdunszt szoktam használni, anyukám szerint az a legtartósabb, legmegbízhatóbb. (:

Anyukámnak annyira tetszett, hogy már be is rendelte a következő adagot is, hogy biztos maradjon még tél végére is. (:
Isteni finom! Télen jó vitaminbomba lesz, bátran használhatjuk kenyérre, palacsintára kenve, sütibe, tortába! Sőt! Akár ajándékba is adhatjuk. (:
Jó étvágyat! (:

Isa

10 megjegyzés:

  1. Szia!
    Biztos finom lehet, nekem is megjött a kedvem hozzá:)

    VálaszTörlés
  2. Könnyen elkészíthető, nagyon finom, az ember lánya el sem hinné, hogy zöldségből van. (: Csak bátorítani tudlak az elkészítéséhez. (:

    VálaszTörlés
  3. Hát ez már csak holnapra marad, ma Muffin volt az elkészítendő dolgok közt, de majd jelzem, hogy sikerült:)

    VálaszTörlés
  4. Rendben, várom. (:
    Muffint én is rég óta szeretnék készíteni, csak mindig mindegyik üzletből ki van fogyva a muffin-papír mikor én megyek. ^^

    VálaszTörlés
  5. Kukucs:)
    Már sikerült odáig eljutnom, hogy kiírtam, az üvegek és minden hozzávaló is megvan. Csak két apró kérdés! Ez mennyi üvegre elég? Ahogy látom a képen, négy üveg, de aztán lehet ez csak a fele:P
    A másik, hogy a gőz dunsztot hogyan végzed? Nagyon régen csináltam már és nem emlékszem xD :)
    Muffin papír Örs Árkád---> Interspar.. tele van :D

    VálaszTörlés
  6. A lekvár épp belefért a négy üvegbe, pedig úgy reménykedtünk, hogy marad egy kicsi nyalakodni is. :D De asztán hamar megolottuk: dunszt után rögtön fel is bontottuk az egyik nagyobb üveget. ^^
    Ha jól tudom a nagyobban 4,2 dl-esek. Ilyet csak kompótokhoz szoktunk hazsnálni, de ahogy mondani szokás: szükség nagy úr, épp nem volt kéznél kisebb. (: A másik kettő közül az egyik kb. 3,8 dl-es, a másik meg valamivel kisebb, kb 3 dl-es. Remélem tudtam segíteni ezzel a nem túl pontos válasszal is. (:
    Amúgy egy jó tanács: A turmixolásnál figyelj oda, hogy az aljában megbúvókat is összetörje a gép. (: Nálam sikerült meglógniuk, s bár így is nagyon finom, az élvezetből kicsit veszt, ha egy nagyobb darabocska kerül a számba. Én legközelebb több kisebb adagban fogom összeturmixolni.
    Nincs a közelemben Interspar, sajnos. (: De valamit ki fogok találni. Anyukámnak épp mondtam pár napja, hogy felmérgesít, kivajazom (esetleg lisztezem) a formákat, s úgy sütöm meg. ^^
    Sok sikert a befőzéshez! (:

    VálaszTörlés
  7. hmmm. :) biztos nagyon finom volt! :)

    VálaszTörlés
  8. Köszike a receptet! Szerintem is nagyon finom és egészséges, sok vitamint tartalmazva, ma el is készitem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vitaminokban valóban gazdag. Remélem, finom lett a te változatod is.

      Törlés

"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből